top of page

Diagnostika in zdravljenje

Naše storitve temeljijo na bazičnih konceptih dela zdravnika družinske medicine, to  je poslušanje, pogovor in klinični pregled. Velikokrat že na podlagi omenjenega lahko postavimo diagnozo in pričnemo z  zdravljenjem. Če se ni mogoče odločiti, se v naslednjem koraku  odločamo za dodatne preiskave, ki so usmerjene tako, da s čim manj nepotrebnih napotitev bolnika pridemo do pojasnitve bolezenskih težav, določenih znakov ali simptomov.

 

Najpogosteje uporabljena diagnostična metoda so laboratorijske preiskave. Rezultati laboratorijskih preiskav so  v pomoč pri zdravnikovemu odločanju in nikakor ne izhodišče, na podlagi katerih bi ukrepali.  Velikokrat laboratorijske preiskave le malenkostno odstopajo od normalnih vrednosti, kar je lahko posledica dovoljene minimalne laboratorijske napake, lahko pa tudi določenih drugih okoliščin (zdravila, uživanje določenih zelišč, hrana, pijača, telesne dejavnosti, itd.), kar lahko paciente po nepotrebnem obremeni in jim povzroči zaskrbljenost. Zato je zelo pomembno, da zdravniku vsak bolnik navaja resnične podatke, mu opiše svoje ukrepanje in način življenja, in se skupaj z njim dogovori, zakaj je določen postopek smiseln ali pa zakaj ni smiseln.

Naslednja pogosto uporabljena diagnostična metoda je rentgensko slikanje. Slednje nudi odgovor, kaj se dogaja s skeletnim sistemom. Vedno se za ta postopek odločamo takrat, ko zdravnik potrebuje odgovor, če gre morda za degenerativno, vnetno ali kako drugo spremembo na okostju.

 

Prav tako je relativno pogosto uporabljena diagnostična metoda UZ, ki podaja odgovore, kaj se dogaja z določenimi organi v telesu, ali pa z mišično-vezivno-kitnimi strukturami gibalnega aparata.

CT in MRI večinoma nista preiskavi, ki bi bili v prvi vrsti domena družinskega zdravnika, saj sta potrebni, ko je treba pojasniti precej specifično ali fokusirano dogajanje v telesu.

Odločitev za zdravljenje je vedno v skladu s strokovnimi priporočili upoštevajoč biološke, socio-ekonomske in druge dejavnike, ki lahko vplivajo na potek in izhod zdravljenja.

bottom of page